Berghorst Bos Wijnen

Nieuws

Wijnweetje: Kan een wijn met schroefdop ook ’kurk’ hebben?

 

De term ‘kurk’ duidt op een afwijkende geur en smaak van de wijn die wordt veroorzaakt een bacterie die trichlooranisol (TCA) veroorzaakt. De besmette wijn krijgt de geur van een muffe kelder en smaakt daardoor slecht. Ca 3-8% van de wijnen heeft ‘kurk’.

De natuurkurk wordt veelal gezien als de boosdoener voor het probleem, daar de bacterie via de kurk in de wijn komt. Echter het is mogelijk dat flessen zonder natuurkurk toch naar TCA smaken. Dit heeft onder andere te maken met een verkeerde methode van schoonmaken in de wijnbottelarij zelf. Het percentage ligt hier echter beduidend lager.

Het voordeel van alternatieve sluitingen, zoals kunststof stoppers en schroefdoppen, is dat ze niet droog worden of krimpen en hierdoor teveel lucht doorlaten; wijnflessen met kunststof stoppers hoeven niet op hun zij gelegd te worden om oxidatie te voorkomen.

Terug »