Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Primitivo

Wie of wat is Primitivo eigenlijk?
Primitivo is afkomstig uit Oost Europa, waar hij samen met zijn broertjes Plavac Mali en Zinfandel is ontstaan uit een oud zeldzaam ras uit Dalmatië: Crljenak Kastelianski.

Waarom heet Primitivo Primitivo ?
Van deze plant kan je vanwege zijn vroege rijping 2 maal per jaar oogsten. De 1e oogst druiven zijn als eerste (i primi) rijp, nog voor de inheemse witte druiven in de regio worden geoogst.

Niet alle Primitivo druiven zijn zo vroeg rijp, een druivenplant heeft de neiging om als zij het idee heeft dat er niet genoeg wordt voortgeplant (door middel van druiven) gewoon opnieuw te gaan groeien en ook weer opnieuw bloesem te maken, welke ook weer uitgroeit tot druif.

In de meeste gebieden noemt men deze  kleine druiventrosjes van de tweede bloei San Martino druiven, omdat ze pas tegen Sint Maarten (11 November) rijp zijn, maar in Apulië noemt men deze bij de Primitivo, Racemi. Bij Primitivo kunnen deze 2e bloei druiven ook gewoon geoogst worden, sterker nog, ze dragen bij aan een veel betere wijn, omdat ze later en bij een lage temperatuur rijpen bevatten ze veel verfijndere aroma’s en mooie zuren, kortom Primitivo levert dus twee oogsten per jaar op, een in augustus en een tegen eind september.

Wat is de ideale snoei/groeiwijze voor Primitivo ?
Vanwege het klimaat waar Primitivo zich op zijn gemak voelt (warm en droog). Is de traditionele Alberello (Boompje) snoeiwijze ideaal. Deze groeiwijze komt pas na ca. 7 jaar in productie (moderne methodes als Guyot en Cordone Speronato al na 3 jaar) hierdoor heeft de plant al een stevige en diepe worteling ontwikkeld voordat er druiven geproduceerd moeten worden, zodat deze beter bestand is tegen grote droogte, daarbij komt dat er alleen korte lage uitlopers ontstaan, dus dichterbij de basis, waardoor de plant minder moeite hoeft te doen om de vloeistof naar boven te pompen, en je ook geen irrigatie nodig hebt