Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Uitgelicht: Wijnhuis Feudo Disisa

De geschiedenis van het Disisa Estate gaat terug tot de jaren 1200. Arabische reizigers kwamen vanuit de woestijn en vonden in deze vruchtbare vallei op Sicilië het paradijs op aarde. De naam Disisa is afgeleid van het Arabische woord ‘Aziz’ dat zo iets als fantastisch betekend. Sinds ca. 200 jaar is het wijnhuis, en het 400 hectaren grote landgoed, in het bezit van inmiddels de 5e generatie Familie Di Lorenzo. Het is dus nog steeds een familie bedrijf. Van de 400 hectaren, in de regio Monreale (vlakbij Palermo), is ca. 60 hectaren beplant met druivenstokken. Het is een vrij traditioneel wijnhuis die vooral lokale druivenrassen heeft aangeplant zoals bijvoorbeeld de Catarratto, Inzolia, Grillo, nero d’Avola en Perricone. Ze maken overigens uiteraard wel gebruik van de moderne technieken om zeer hoogwaardige wijnen te produceren.

Wijn met een verhaal

Een oude legende zegt dat er zich een grote schat bevindt diep in een grot op het landgoed Disis. ‘The Bank of Disisa’ bestaat uit een enorme hoeveelheid zilveren en gouden munten. Iemand die de schat wil meenemen zal echter nooit de uitgang van de grot vinden. Om dit te testen lieten men een hond een gepaneerde gouden munt in slikken maar de hond kon de grot niet uitkomen. Pas nadat de hond de munt had uitgeworpen wist hij de uitgang weer te vinden. Volgens de legende is er slechts 1 manier om de schat te krijgen: je hebt 3 mensen nodig met de naam Santi Turrisi, uit 3 lagen van de regering, die moeten een witte ezel doden en vervolgens de ingewanden er uit halen. Tenslotte dienen ook de 3 Santi Turrisi gedood te worden waarna de bank pas geleegd kan worden. 

Gelukkig is de wijn van Feudo Disisa makkelijker verkrijgbaar. We willen er graag 3 aan u voorstellen.

De originele en uitgesproken witte ‘Chara’. Gemaakt van de inheemse druivenrassen Catarratto en Inzolia. Zeer kruidig met tonen van grapefruit, mooi complex, gastronomisch en lekkere bite. De krachtpatser ‘Vuaria’, een robuuste Nero d’Avola met een flinke dosis hout, specerijen, aardse tonen, zwart fruit en mooie tannines. En om het diner af te sluiten de edelzoete late harvest ‘Krysos’ gemaakt van de Grillo druif. Zeer delicaat, tropisch fruit, wat kokos en fijn in balans met frisse zuren.