Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Uitgelicht: Wijnhuis Monte Tondo

In deze nieuwsbrief lichten we weer een van onze wijnhuizen uit. Dit keer Monte Tondo uit het prachtige Veneto. Gelegen in het glooiende landschap van Noord Italië in het dorpje Soave, vlakbij Verona.

Monte Tondo is een echt familie bedrijf. Papa Gino Magnabosco zwaait er de scepter. De oude baas zit nog elke dag op de trekker en hij is altijd in de wijngaarden te vinden. Zijn vrouw runt de B&B, dus als je er nog even tussenuit wil, Monte Tondo is een aanrader. In de schitterende omgeving zijn een tal van lokale culinaire ontdekkingen te doen, Verona is het bezoeken meer dan waard en ook het zwembad met een fijn glas Soave is hier aan de orde van de dag.  https://www.montetondo.it/

Terug naar het wijnhuis. Ook de kinderen zijn zeer betrokken. Beide dochters nemen de verkoop en export op zich terwijl de zoon in de wijnkelder te vinden is en verantwoordelijk is voor het hele vinificatie proces.

Het wijnhuis vind je aan de rand van het dorp en is genoemd naar de heuvel/berg waar het tegenaan ligt: de ‘Monte Tondo’. De productie is grotendeels witte wijn gemaakt van Garganega druiven: Soave. Ze hebben verschillende wijngaarden met verschillende bodemsoorten en produceren hier drie types Soave; 1) Soave 2) Soave Classico 3) Soave Classico Cru Foscarino. Van een frisse, pure, zomerse stijl tot complexe en intense wijn. Allen zeer zuiver en barstensvol terroir. De cru Foscarino is werkelijk uniek. Zeer steile hellingen met vulkanische bodem. Alles met de hand, laat geoogst, en zeer strenge selectie en dus lage opbrengsten met zeer veel concentraat.   

Naast Garganega hebben ze ook Pinot Grigio aangeplant, een druif die niet meer weg te denken is als Noord Italiaanse specialiteit. Deze heerlijke en populaire wijn, Pinot Grigio ‘Marta’, doet het al jaren super. Deze maand hebben deze wijn in de actie om u ervan te overtuigen deze wijn eens te proberen!

Iets verderop vinden we het andere, minstens zo bekende en belangrijke, gebied ‘Valpolicella’. Ook hier heeft de familie Magnabosca een aantal wijngaarden op geweldige locaties. Hier komen grote namen als Ripasso della Valpolicella en de Amarone della Valpolicella vandaan. Daarmee zijn ook de 2 belangrijkste rode wijnen van Monte Tondo genoemd. De Amarone wordt gemaakt van druiven die gedeeltelijk worden gedroogd. Wijnen met dikte en diepgang gecombineerd met een forse periode op houten vaten geeft een uniek product. Na de persing van deze druiven wordt de pulp toegevoegd aan de most van de Valpolicella om er zo ‘Ripasso’ van te maken. Dit geeft de wijn extra structuur, kleur en tannine. Een echte specialiteit van de regio en een wijn met een keur aan gastronomische mogelijkheden. Vooral de wijn van Monte Tondo is gastronomisch goed inzetbaar omdat ze een mooie finesse en zuurgraad heeft en perfect in balans is qua houtgebruik en fruit.