Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Parxet

Penedès, Spanje

De Alella streek, ten noorden van Barcelona, is de thuisbasis van de druivensoort Pansa Blanca, oftewel Xarel.lo. Het bedrijf Parxet produceert er sinds 1920 Cava en bezit in totaal ruim 200 hectare. De D.O. Alella heeft een mediterraan klimaat, met minder dan 600 mm neerslag per jaar en een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van 15°C. De granieten ‘Saulo’ bodems zijn over het algemeen arm aan voedingsstoffen, welke krachtige wijnstokken geven.
Het Catalaanse woord voor kelder is Cava. Net als Champagne wordt Cava volgens de méthode traditionelle gemaakt. Door middel van nagisting op de fles, afgesloten met een kroonkurk, veranderen de aroma’s en de smaak en ontstaan er bubbels in de basiswijn. Tevens wordt het alcoholpercentage verhoogd en er ontstaat druk in de fles: ongeveer 3 bar na 20-30 dagen.
Tijdens het dégorgement worden de (bevroren) gisten uitgestoten door de druk en wordt de fles gevuld met een likeur die de mate van zoetheid van de Cava bepaalt. Tenslotte wordt de fles gestopt met de traditionele kurk . Het verschil tussen Champagne en Cava is doorgaans dat Cava minder zuren heeft, wat ronder is en meer hooi in de smaak heeft.

Wijnen

Parxet, Cava “Cuvée 21” Vintage brut
Volle mousse, frisse inzet met goede zuurgraad. Elegante smaak met tonen van brioche en vers bro...
Meer informatie >>